Nova "opel zafira" i u Evropi

Bez autora
May 30 2011

Evropske filijale američkog "Dženeral motorsa" (GM), nemački "Opel" i britanski "Voksol", počeće da prodaju u trećem tromesečju ove godine, novu "zafiru turer" koja će se na tržištu naći uporedo sa manjim sadašnjim modelom "opel zafira." "Turer", treća generacija varijante "zafira", prvi put će se pojaviti u septembru na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu. "Opel" je saopštio da će novi model biti najvišeg kvaliteta kao i vozilo srednje veličine "insignija". "Turer" će se na tržištu nadmetati skupa sa minivan jednicama, kao što su "reno senik", "ford C-maks" i "folksvagen turan" i imaće redizajniranu varijantu "fleks7" sistema sedišta koji se nalazi u "zafiri." Pored toga, "turer" će biti ponuđen u dve varijante - sa benzinskim turbo motorom zapremine 1,4 litara i dizel motorom od 2,0 litara sa turbo punjačem. U obe varijante nudi se sistem "stani-kreni", a oba modela će se izrađivati u "Opelovoj" fabrici u Bohumu.

Nova "opel zafira" i u EvropiEvropske filijale američkog "Dženeral motorsa" (GM), nemački "Opel" i britanski "Voksol", počeće da prodaju u trećem tromesečju ove godine, novu "zafiru turer" koja će se na tržištu naći uporedo sa manjim sadašnjim modelom "opel zafira."

"Turer", treća generacija varijante "zafira", prvi put će se pojaviti u septembru na Međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu.

"Opel" je saopštio da će novi model biti najvišeg kvaliteta kao i vozilo srednje veličine "insignija". "Turer" će se na tržištu nadmetati skupa sa minivan jednicama, kao što su "reno senik", "ford C-maks" i "folksvagen turan" i imaće redizajniranu varijantu "fleks7" sistema sedišta koji se nalazi u "zafiri."

Pored toga, "turer" će biti ponuđen u dve varijante - sa benzinskim turbo motorom zapremine 1,4 litara i dizel motorom od 2,0 litara sa turbo punjačem. U obe varijante nudi se sistem "stani-kreni", a oba modela će se izrađivati u "Opelovoj" fabrici u Bohumu.

Sadašnja "zafira" prodaje se u Nemačkoj za 20.995 evra, dok će cena novog "turera" biti objavljena na Sajmu u Frankfurtu u septembru, kada će početi da se primaju porudžbine.

"Opel" pokušava ponovo da posluje sa profitom posle ukidanja 8.000, od ukupno 48.000 radnih mesta. Prošle godine GM je na poslovima u Evropi izgubio 1,76 milijardi dolara.

Krajem 2010. GM je najavio da će u evropske projekte uložiti 11 milijardi evra, uz seriju otkaza, u okviru plana restrukturisanja "Opela" kako bi GM dobio državnu pomoć za izvlačenje firme iz gubitaka. "Opel" ima fabrike u Nemačkoj, Britaniji, Španiji, Austriji i Poljskoj.

Kompanija planira da početkom 2013. pokrene proizvodnju novog manjeg automobila "junior", kako bi se smanjili gubici i sprečio pad udela prodaje na svetskom tržištu, objavljeno je krajem 2010.

Pored novog manjeg modela, "Opel" priprema električni automobil, novi sportski kupe i manje sportsko-terensko vozilo, u okviru plana širenja ponude.

GM je u periodu krize pre dve godine nameravao da se odrekne nemačke filijale i pronađe kupca koji bi obezbedio novac za ozdravljenje čuvene robne marke, ali je odustao od tog plana, najavljujući da će vlastitim snagama stabilizovati njeno poslovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik